Historia

Jan-Olof berättar

Sveriges längsta aprilskämt

Företaget startade 1 april 1968. Jan-­Olof säger skämtsamt att det är Sveriges längsta aprilskämt, som fortfarande pågår!

1968 startade det hela med att Jan-­Olof och hans bror Lars­-Göran köpte loss tapetserarverksamheten från Alve (Alves möbler i Tanumshede). Vid start låg deras verksamhet i botten på Tunhemshuset som ligger vid riksvägen i Tanumshede. Verksamheten bestod enbart av detta fram tills 1969, då man började med markiser. Det lät på J­O som det inte var någon stor verksamhet med markiser i början utan detta var ett test att ge sig på en ny marknad. Det såldes under 10 markiser första året. Man höll även på med båtkapell vid sidan av möbelrenovering redan från start. Båtkapell pågick mellan 1968­ och 1991.

Lyxbilsrenovering

Runt 1970 nångång började J­O med helrenovering och inredning av lyx­veteranbilar. Detta var en verksamhet som J­O har hållt på med på vinterhalvåret från den tiden fram tills idag. De märken som J­O har jobbat med är: Rolls Royce, Bentley, Citroen, Jaguar, Moon mfl. Kunderna som ägt bilarna har vart från flera olika länder i Europa; Frankrike, Schweiz, Norge bl.a…

J­O berättade att han har gjort mycket jobb för Rhodins genom åren. Rhodins är specialister på Rolls Royce och Bentley.

Jan-Olof

Jan-Olof Gustafsson i verkstaden

Nya lokaler

1972 flyttade man in i de befintliga lokalerna. Vid denna tiden bodde båda bröderna i var sitt hus som satt ihop med verkstaden byggd emellan husen. Då hade man en liten butiksdel där man idag har sy­rummet. Det var också detta år man började tillverka sina egna solskyddsprodukter, bla markiser. I början av 1980 gjordes en av bostäderna om till butik och visningslokal. 1985 byggdes även kallförrådet/lagret på baksidan av lokalen. ­Att ha hållt på med båtdetaljer, bilinredning, möbelrenovering samt solskydd är en bredd som nog är ganska unik, berättar J­O med ett allvar i blicken.

En bransch i förändring

Det sista J­O berättar när jag ber om en summering av hans tid inom solskydd, är att det är en bransch som har förändrat sig otroligt mycket. Från de ganska primitiva markiserna som var på 70­talet, till de otroligt fina högteknologiska lösningar som finns idag. Han berättade även med ett leende att man t.o.m kan styra sina markiser via en sån där mobil­app! Det har också blivit en större marknad idag då det har utvecklats riktigt bra produkter för café och restaurant­branschen. J­O tror att den första kunden som köpte en sån här lösning var Piva på Restaurant Hertigen i Grebbestad. I Strömstad har det även satts upp såna lösningar på flera ställen centralt. Bland annat var det ett riktigt stort jobb som blev väldigt bra på Restaurant Skagerack.

Det allra sista jag hörde från J­O är att han har en positiv känsla inför framtiden med dessa produkter. Produkterna kommer att utvecklas ännu mer och marknaden kommer att bli ännu större.

maskin

När tagel, kroll och celocrin (stoppningsmaterial till möbler) kom från leverantören så kom det i hårt packade flätor. Denna maskin redde upp flätorna så att materialet blev luftigt. Idag köper man färdigredat material.

Generationsskifte

När det var dags för bröderna att gå i pension så var en lösning att Fredrik skulle driva företaget vidare, men han ville inte ta över helt själv. Att driva företaget med någon han kände och litade på var självklart. Anders var den perfekta partnern då han hade varit inom branschen och även hade erfarenhet inom administration och pappersarbeten. Anders behövde inte lång betänketid innan han tackade ja.

Kort om Anders och Fredrik

Fredrik har jobbat på Bröderna Gustafsson sedan han var liten, med undantag för 4 veckor i en livsmedelsbutik i Danmark.

Anders har haft några fler arbetsplatser. Bland annat på SR Väst som ljudtekniker, Bröderna Gustafsson, Antech. Men nu är han ”hemma” igen på Gustafsson Markiser denna gång som delägare.

Tillsammans driver de båda nu företaget sedan 2013. Med hårt arbete och fingertoppskänsla ser de till att arvet lever vidare.